DIPLOMA SENI PASTRI | UNITAR College Sabah

DIPLOMA SENI PASTRI | UNITAR College Sabah


MATLAMAT PROGRAM

Matlamat Diploma Seni Pastri adalah untuk menyediakan pelajar dengan pengalaman dalam asas bakeri, operasi pastri, pengendalian makanan, dan operasi dapur. Program ini juga bertujuan untuk melatih pelajar agar menjadi pengendali makanan profesional terutamanya dalam bidang bakeri dan pastri. Melalui kursus ini, pelajar akan memperoleh pengetahuan dan kemahiran praktikal yang diperlukan untuk berjaya dalam industri kulinari, khususnya dalam bidang pastri dan bakeri. Mereka akan didedahkan kepada teknik pembuatan pastri yang kreatif, pengurusan dapur yang cekap, dan standard keselamatan dan kesihatan makanan yang tinggi. Dengan demikian, lulusan program ini diharapkan dapat menyumbang kepada industri makanan dengan kecekapan dan profesionalisme yang tinggi.SYARAT KEMASUKAN

Syarat kemasukan untuk Diploma Seni Pastri adalah seperti berikut:

 1. Lulus dalam SPM (atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya) dengan sekurang-kurangnya kredit dalam sebarang 3 subjek.

 2. Lulus Unified Examination Certificate (UEC) dengan minimum Gred B dalam sebarang tiga (3) subjek termasuk Matematik dan juga LULUS dalam subjek Bahasa Inggeris.

 3. Sijil (atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya) dalam sebarang bidang berkaitan dengan CGPA minimum sebanyak 2.00.

 4. Lain-lain kelayakan yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia.

Pastikan anda memenuhi syarat-syarat di atas sebelum membuat permohonan untuk Diploma Seni Pastri. Jika anda memerlukan maklumat lanjut atau ada pertanyaan mengenai kelayakan, sila hubungi pihak institusi pengajian yang menyediakan program tersebut.PROSPEK KERJAYA


Lulusan Diploma Seni Pastri mempunyai pelbagai prospek kerjaya dalam industri makanan dan perkhidmatan makanan. Berikut adalah beberapa kerjaya yang mungkin dikejar oleh graduan Diploma Seni Pastri:

 1. Pembuat Pastri: Bertanggungjawab untuk mencipta dan menghasilkan pelbagai jenis pastri seperti kuih dan kek.

 2. Pembuat Roti Beraneka: Menyediakan pelbagai jenis roti dan produk roti lain untuk dijual.

 3. Usahawan Kafe: Memulakan dan menguruskan perniagaan kafe atau kedai kopi sendiri.

 4. Katerer: Menyediakan perkhidmatan katering untuk majlis perkahwinan, acara korporat, dan sebagainya.

 5. Perancang Kafe: Bertanggungjawab untuk merancang konsep kafe, menu, dan pengalaman pelanggan.

 6. Chef Pastri Coklat: Pakar dalam mencipta dan menyediakan coklat dan produk coklat lain.

 7. Pengurus Bakeri: Bertanggungjawab untuk menguruskan operasi harian bakeri termasuk pengeluaran, stok, dan kualiti produk.

Dengan kemahiran dan pengetahuan yang diperoleh melalui Diploma Seni Pastri, lulusan dapat memilih pelbagai kerjaya yang berkaitan dengan industri makanan dan menjalankan perniagaan sendiri dalam bidang ini.